2020. április 6., hétfő

2020.04.06. Napközi


Sziasztok Kedves Pajtások! J

Remélem csodás hétvégétek volt! Annyit voltatok a friss levegőn, amennyit csak lehetett. Labdáztatok, fociztatok, ugráló köteleztetek, fogócskáztatok, virágot szedtetek, énekeltetek, táncoltatok, tornáztatok…

Bevallom őszintén nekem már nagyon hiányzik, hogy kimenjünk együtt az udvarra játszani, és megkérdezzétek Vivi néni vihetünk ki labdát, vagy mikor megszeretnétek mutatni milyen új kézfogást találtatok ki. J

Na de biztos tudjátok már milyen ünnep közeleg?
Hát persze, hogy a húsvét.
 Elkalauzollak a tojások és a nyuszik birodalmába, és nézzük meg mire bukkanunk, mit tudunk meg erről az ünnepről.


Akkor olvasómanók hajrá! 


A húsvét 

Húsvét - a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, emellett a tavasz köszöntésével, az élet megújulásával, a termékenységgel is szorosan összefonódik. 

Mozgó ünnep, időpontja március 22. és április 25. közti vasárnapra esik.  Legismertebb jelképe a tojás. A negyvennapos böjt után sonkát, tojást, kalácsot esznek az emberek. A csibe, a bárány, a kacsa az újjászületést jelképezik, a nyúl valószínűleg a termékenység jelképe.


Húsvét hétfő a locsolkodás napja. Régen a kút vizével, vödörből locsolták a legények a lányokat (vagy a patakban mosdatták meg őket), akik kézzel festett hímes tojásokat adtak ajándékba, majd tánc és mulatság vette kezdetét.




Húsvéti népszokások

A népi hagyományok szerint Húsvét ünnepe virágvasárnaptól fehérvasárnapig tart. Húsvét minden évben más-más napokra esik, úgynevezett mozgó ünnep. A tavaszi napéjegyenlőség (március 21.-e) utáni első holdtöltét követő vasárnapon és hétfőn ünnepeljük.


Barkaszentelés

A tojás mellett a barka a leggyakoribb húsvéti jelkép. A barkát virágvasárnap a templomban megszentelik. A megszentelt barkát a hívek otthonukban gondosan megőrzik, például valamelyik kép háta mögé beszúrva. Eresz alá tűzve villámcsapástól őrizte a házat, egyébként különböző betegségek alkalmával is használták, gyógyító erőt tulajdonítva neki. A szentelt barkának bajelhárító szerepe van.

Tojásfestés

A tojásfestés az asszonyok, lányok dolga. Régebben házi festékanyagokat használtak: hagymalevél, zöld dióhéj főzetét, vadkörte- vagy vadalma héját, gubacsot stb.

Húsvéti ételek

Húsvét ünnepének étrendje is jellegzetes. Első a bárány, a zsidóság Egyiptomból való menekülésének emlékére. Másik eledel a tojás, az élet ősi szimbóluma, mely a kereszténységnél új tartalmat kapva, a feltámadás jelképe lett. Újabb keletű húsvéti étel a sonka és a kalács.

Nyúl


Ma a legtöbb gyerek úgy tudja, hogy a „nyuszi hozza” a húsvéti ajándékot, amit – ahol csak mód van rá – a szabadban, bokrok tövében elkészített, madárfészekhez hasonló kis fészekben, kosárkában helyeznek el. A tojást tojó nyúl nevezetes eseményéhez a magyarság egy rigmust is költött, amely így szól:

Tarka- barka kis nyulacska
Hogy lehettél ilyen csacska
Tyúk módjára fészket rakva
Tojást tojtál húsvét napra. ”


Néhány kézműves ötlet:

Tojáshéj mozaik 






Kedvedre válogathatsz!




Irány a friss levegő!

Vivi néni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése